Terveen itsekäs Joulukalenteri

5. Luukku

Kehu itseäsi 🖤

Itsemme kehuminen on vaikeaa ja sanotaan, että suomalaisille se on erikoisen vaikeaa. Meidän on myös vaikea ottaa kehuja vastaan, sillä vaikka kuinka koemme olevamme hyviä, niin nolostumme, jos joku sen meille kertoo. Kehun saamisen jälkeen meidän on välittömästi aloitettava vähättelytarinat itsestä, ”että kerrankos näin hyvin sattuu, mutta kyllä on niin monta kertaa menny homma ihan reisille, esimerkiks sillonki..” ja jatkaa tätä tarinaa niin kauan, että kehu unohtuu, ettei vaan joku luule erään nesteen nousseen niin sanotusti päähän.

Huh, mitä hommaa olla suomalainen. Päätin joskus, että haluan pystyä ottamaan kehuja vastaan, jos niitä saan. Opin jossain kohtaa sanomaan kehuun kiitos ja jätän sen yleensä siihen, sillä muuten itsekin syyllistyisin tähän vähättelyntarinoiden sepittelyyn. Sillä niin syvällä on se tunne, että kehuja on vaikea vastaanottaa ilman että tulee heti olo että no nyt kaikki ajattelee, että ompas ylpeä ihminen tämä. Mutta kun sanoo kiitos, voin mielessäni hetken loistaa ja vaihtaa aihetta  Katsekontaktin haluaisin edelleen saada paremmaksi, sillä sitä en vielä osaa kiitosta sanoessani luoda. Vaan alan välittömästi nyplätä paitani hihaa tai tuijottamaan kengänkärkiäni eli kehun vastaanottamisessa on vielä täälläkin hiomista, mutta alku tämäkin.

Kehu tänään itseäsi. Sano kehu ääneen ja hymyile. Jätä ajatus siihen, älä ala miettiä sen paikkansa pitävyyttä, kuinka moni muu on siinäkin asiassa parempi jne. Sinä olet hyvä juuri siinä/tai se on sinussa erityisen hyvä juttu! Pienillä askelilla opimme vastaanottamaan kehuja.

Haluan joskus päästä pisteeseen, että voin kaupungillakin vaikka kehua vastaantulevaa, jos hänellä on vaikka mielestäni ihanat hiukset, sillä mikä olisikaan piristävämpää hänestä ja minustakin! Mutta on vaikea kehua toista, jos ei näe kehuja itsessään. Ja tämän taidon totisesti haluan oppia, sillä haluan pystyä kehumaan tyttöäni hänen hyvistä puolistaan ja hyvin tehdyistä töistä. Lapsemme ovat kehunsa ansainneet, me olemme ne ansainneet, jopa naapurimmekin ovat omat kehunsa ansainneet. Kehutaan meitä!

Pst. Kehuessa tulee pieni nälkä, otettaisiinko suklaakonvehti? Otetaan, ollaan ne ansaittu 🖤

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *